Rietdekkersbedrijf

Al sinds mensenheugenis gebruikt men riet als materiaal voor dakbedekking. Het was praktisch, goedkoop en heel veel mensen wisten hoe ze hun huis zelf konden voorzien van een rieten dak. Tegenwoordig is het een karwei die lang niet iedereen kan uitvoeren. Een rietdekkersbedrijf is een dakdekkersbedrijf, gespecialiseerd in dit eeuwenoude ambacht. Riet wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt om oude boerderijen, luxe villa’s en speciale projecten te voorzien van een mooie dakbedekking.

Werkzaamheden van een rietdekkersbedrijf

Niet ieder dakdekkersbedrijf kan een woonhuis van een rieten dak voorzien. Een bedrijf die daar zijn werkzaamheden op toegespitst heeft is een rietdekkersbedrijf. Vaak zijn het familiebedrijven waar het ambacht al jarenlang van vader op zoon wordt doorgegeven.

Bij het rietdekken komt steeds meer kijken. Het is allang niet meer een kwestie van rieten matten vlechten en aan de dakconstructie bevestigen. Tegenwoordig worden er allerlei veiligheidseisen gesteld aan woonhuizen en ook rieten dakbedekking moet daaraan kunnen voldoen. Zo wil men een huis dat brandveilig en minder milieubelastend is en het geheel moet er ook nog eens mooi uitzien. Werknemers van een rietdekkersbedrijf zijn daarom ook dikwijls in te huren voor aanverwante klussen. Ieder bedrijf hanteert zijn eigen werkwijze. Toch kunt u de meeste rietdekkersbedrijven inzetten voor de volgende werkzaamheden:

  • Het plaatsen van een rieten dak.
  • Reparatie en renovatie van het rieten dak.
  • Onderhoudswerkzaamheden (waaronder algen- en mosbestrijding).
  • Bestaande rieten daken isoleren.
  • Bestaande rieten dak keuren.

Naast deze werkzaamheden zijn sommige bedrijven ook nog gespecialiseerd in het verwerken van zonnepanelen op uw rieten dak, in het plaatsen van dakkapellen en dakramen en eventueel timmer- en metselwerk in het dak. Ook kan een rietdekkersbedrijf ingezet worden om uw rieten dak te voorzien van speciale panelen, zodat uw dak ook nog eens beter beveiligd is tegen brand op uw dak.

Werkwijze van een rietdekker

Wanneer u de hulp inschakelt van een rietdekkersbedrijf dan kunt u rekenen op een persoonlijke benadering. Samen met u wordt een plan opgesteld. Of het nu gaat om het aanleggen van een compleet nieuw dak of om renovatiewerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden. Aan de hand van uw wensen wordt een offerte opgesteld door het rietdekkersbedrijf. Hierin kunt u de gemaakte plannen teruglezen en er staat een indicatie wat de werkzaamheden u gaan kosten.

Een rieten dak is niet in één dag gelegd. Eerst wordt er een dakconstructie gemaakt bestaande uit spanten met daaroverheen flieringen of gordingen. Daarna worden er rietlatten gelegd waarop het riet kan worden aangebracht. Voor al deze werkzaamheden worden speciale werktuigen gebruikt. Een rietdekkersbedrijf heeft twijgijzers, een drijfbord en een rietdekstoel als standaard gereedschap.

Kosten rieten dak

De kosten voor een rieten dak kunnen onderling verschillen. Ieder rietdekkersbedrijf hanteert andere tarieven. Daarom is het altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen bij bedrijven die werkzaam zijn in uw regio. U kunt dan zelf kiezen voor het rietdekkersbedrijf die het beste aansluit bij uw wensen en uw budget. De kosten van een rieten dak worden onder andere bepaald door de oppervlakte van het dak, het type dakconstructie, de gewenste kwaliteit van het riet en de transportkosten.

Exacte kosten voor uw opdracht?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij dakkdekkersbedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de kosten die u moet maken.