Dakpannen

De meest gebruikte dakbedekking in Nederland zijn altijd al dakpannen geweest. De meeste hellende daken hebben dakpannen. Er is genoeg keuze tussen materiaal, vorm en kleur waardoor er voor ieder huis een passende oplossing mogelijk is. Om een betere keuze te kunnen maken zullen we de mogelijkheden toelichten.

Daarnaast zullen we de voordelen benoemen waarom daktegels een goede dakbedekking zijn. Bij de overweging om dakpannen aan te schaffen zijn de kosten belangrijk om te weten. Dakpannen zijn relatief goedkoop. Wat de exacte prijzen zijn zullen verderop worden besproken.

twee verschillende soorten

In Nederland steken er twee soorten dakpannen boven de rest uit. Namelijk de betonnen en keramische dakpannen, voor welke u het beste kunt kiezen hangt van de situatie en uw wensen af.

Keramische dakpannen

Deze dakpannen zijn gemaakt van klei. Veel van de klei komt gewoon uit Nederland en wordt na het bakken op hete temperaturen keihard. Na het bakken is hij nog erg kwetsbaar en daarom zal die nog verder moeten worden afgewerkt.

Een perfecte keuze wanneer een dak lastige hoeken heeft. Ze zijn wel wat lichter dan de betonnen variant, waarbij ze bij een storm kwetsbaarder zijn. Alleen met het juiste onderhoud en een coating laag is de levensduur van keramische dakpannen extreem lang. Ze kunnen vaak wel een hele leven lang blijven liggen.

Betonnen dakpannen

Zoals de naam al aangeeft, worden ze van beton gemaakt. Het beton wordt simpelweg in een mal gegoten en na het uitharden heeft de dakpan de juiste vorm. Net als de keramische variant, is ook hier mogelijk om te kiezen voor een afwerking. Zo kan er gekozen worden voor een kleurcoating. Dit beschermt de pannen maar geeft ook nog extra uitstraling aan de woning.

De voordelen op een rij

Waarom zou u voor dakpannen moeten kiezen? Daarnaast kunt u namelijk ook kiezen voor metaalplaten of zelfs een rieten dak. In sommige gevallen is het niet logisch om te kiezen voor een andere dakbedekkingen dan dakpannen. Maar in andere gevallen kunnen de volgende overwegingen u verder op weg helpen. De voordelen zijn namelijk:

  • De ongelooflijk lange levensduur, tot wel 100 jaar!
  • Met de juiste coating bestand tegen alle weersinvloeden in Nederland.
  • Tegenover een rietendak is het een stuk brandveiliger.
  • De kosten zijn laag.

Twijfelt u alsnog over de keuze? Informeer bij dakdekkers om uiteindelijk zonder twijfels de keuze te kunnen maken. Voor bijvoorbeeld specifiek advies over uw situatie.

Wat kosten dakpannen?

Er is al verschillende keren aangegeven dat de kosten vrij laag liggen. Maar wat voor prijzen kunt u verwachten bij het laten plaatsen of vervangen van dakpannen?

Verschillende aspecten hebben invloed op het totale kostenplaatje. Allereerst is het oppervlak van belang, de kosten drukken we namelijk uit in kosten per m2. Zo zijn de kosten voor keramische dakpannen gemiddeld €75,- per m2, hierbij is de levensduur zo’n 70 jaar. Tegenover de betonnen variant die uitkomen rond de €55,- per m2 en een levensduur van 35 jaar.

Deze kosten zijn puur een indicatie, waarbij de kosten van de dakpannen, de oude afvoeren en nieuwe dakpannen plaatsen zijn inbegrepen. Om specifieke kosten voor uw dak te ontvangen kunt u een vergelijking aanvragen waardoor er gemakkelijk tot 30% op de kosten bespaard kan worden.

Exacte kosten voor uw opdracht?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij dakkdekkersbedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de kosten die u moet maken.