Dakbedekking

De dakbedekking beschermt het dak tegen de diverse weersinvloeden die Nederland kent. De keuze is echt enorm en iedere dakbedekking heeft unieke eigenschappen. Om tot een goede keuze te komen helpen we graag met het informeren over de mogelijkheden. Bekijk naast het uiterlijk ook de functies van het dak en de situatie waarin het dak zich bevindt.

Voor specifiek advies over uw situatie, raden wij aan om een vergelijking aan te vragen. Hierdoor zult u in contact komen met dakdekkers uit de regio die u hierbij prima verder kunnen helpen. Maar om te begrijpen waarover het gaat, zullen we eerst alles toelichten qua dakbedekking, zowel de eigenschappen als de kosten hiervan.

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Een plat dak komt vaak terug bij woningen in Nederland, maar ook bij schuurtjes en overkappingen. Een plat dak heeft niet het voordeel dat het water hier vanaf glijdt. Daardoor krijgt de bedekking het over zijn algemeen zwaarder, dit is dan ook de reden dat de dakbedekking op een plat dak minder lang mee gaat. Hieronder staan 4 dakbedekkingen omschreven die voor platte daken mogelijk zijn.

PVC

PVC dakbedekking is gemaakt van kunststof, dit maakt het vrij licht en dun. Ideaal wanneer de constructie niet gemaakt is voor zware daken. Een ander voordeel van kunststof is dat bij het leggen geen brander aan te pas komt. Mede door de hoge mate van recycling is het een goede keuze gelet op het milieu. de levensduur ligt rond de 25 jaar.

Bitumen

Een bitumen dakbedekking is de meest voorkomende keuze. Bijna 75% van de platte daken maakt gebruik van bitumen. Het is erg makkelijk om mee te werken, is waterdicht en de levensduur is erg hoog. Waar PVC een kunststof is, is bitumen een product van ruwe aardolie. Bitumen dakbedekking is daarom een oude vertrouwde die we nog lang zullen zien op de Nederlandse daken.

EPDM

EPDM is erg populair en dit komt door de makkelijke plaatsing. Het is gemaakt van synthetisch rubber en hierdoor een stuk flexibeler dan de rest. Hierbij komt de grote weerstand tegen verschillende temperaturen. Deze eigenschappen leiden tot een langere levensduur dan de rest, EPDM dakbedekking heeft een levensduur van zo een 40 jaar. Een goede investering om lang van uw dak te kunnen genieten.

Groendak

Wat is nou een groendak? Een groendak bestaat uit een dakbedekking zoals die hierboven is omschreven, er zal gekozen moeten worden voor PVC of voor EPDM. Vervolgens komt er nog een laag overheen met diverse mossen, planten en kruiden naar wens. Een groendak lijkt nog erg in zijn kinderschoenen te staan en alleen voor het zicht gedaan te worden. Integendeel, een groendak is ook heel goed voor de onderliggende dakbedekking. De levensduur kan zelfs verlengd worden tot 60 jaar. Een directe besparing wanneer het dak langer mee gaat.

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

Bij veel woningen loopt het dak schuin. Een hellend dak is dan ook alles behalve een uitzondering in Nederland. Het grote voordeel hiervan is dat het water er vanaf glijdt, zo de goot in. Er blijft haast geen water op het dak liggen waardoor de kans op schade hierdoor beperkt is. Natuurlijk vangt een hellend dak wel meer wind op dan een plat dak, dus bij een storm is er wel meer kans op eventuele schade. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekkingen die ook weer in diverse kleuren en materialen te krijgen zijn.

Dakpannen

De meest bekende dakbedekking wellicht. Dakpannen zijn eindeloos en zeker niet ouderwets. Onder dakpannen vallen namelijk: keramische dakpannen (levensduur 50-100 jaar), betonnendakpannen (levensduur 30 jaar) en leien dakpannen (levensduur 40 jaar). Naast de levensduur zal ook de uitstraling belangrijk zijn en de aanschafprijs. De aanschafprijs bij betonnen dakpannen liggen namelijk een stuk lager dan bij keramische dakpannen. Een dakdekker helpt graag bij het leggen van dakpannen.

Metaalplaten

Het gebruiken van metaalplaten als dakbedekking is een slimme keuze als het gaat om levensduur en onderhoud. Alleen een overweging zal zijn of het past bij de woning. Metaalplaten zijn er gelukkig in verschillende metalen en daardoor in verschillende kleuren. Maar het heeft toch een unieke uitstraling die niet zomaar overal toegepast kan worden.

Een rieten dak

Kiezen voor een rieten dak is mogelijk bij een dak met een hellingshoek van minimaal 45 graden. Dit om te voorkomen dat het riet gaat rotten. Een rieten dak is een schitterende soort dakbedekking, dat valt niet te ontkennen. Het grote nadeel hieraan zijn de kosten. Het vergt veel onderhoud en na zo een 40-45 jaar zal het dak volledig opnieuw bedekt moeten worden.

Kosten van dakbedekking

De kosten van dakbedekking verschillen per soort. Mogelijk dat u hierop de keuze ook deels zult baseren. De specifieke kosten van ieder soort zullen worden besproken in de op zichzelf staande artikelen over de soorten dakbedekkingen. Naast de kosten van het laten leggen, is het belangrijk om ook naar de levensduur te kijken natuurlijk. De levensduur in combinatie van de kosten, bepalen hoe duur een dak nou echt gaat zijn.

Om alles overzichtelijk te krijgen is het verstandig om dakdekkers in de regio een voorstel te laten doen. Door deze offertes te vergelijken is het mogelijk om te zien waar de verschillen zitten en waar de keuze op gaat vallen. Ook als het nog niet helemaal duidelijk is voor welke soort bedekking gekozen gaat worden.

Exacte kosten voor uw opdracht?

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij dakkdekkersbedrijven in uw regio en vergelijk het aanbod. Door te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op de kosten die u moet maken.